Heipä hei kaikille! Joulu tuli ja meni ja se taitaa kyllä näkyä. Jostain syystä eniten ruuhkaa eläinrintamalla on joulun ja uuden vuoden alla sekä ennen kesälomia. Silloin meille olisi tulossa paljon eläimiä. Vastaavasti tilapäiskoteja ei tietenkään ole vapaana yhtä montaa, jos ollenkaan.

Nyt joulukuussa tuli neljä kania kotia etsimään. Choto on jo lisätty sivuille, mutta Köpiä ja kanipariskuntaa vasta seuraillaan. Siis siinä mielessä seuraillaan, että osataan luonteesta jotain kirjoitella ja lisätä nettiin virallisesti kotia etsimään. Köpiä lukuunottamatta nämä kanit tulivat aika kiireellä aikataululla tilapäiskoteihin ja oli täysi työ löytää kullekin paikka. Toivonkin, että omistajat ottaisivat ajoissa meihin yhteyttä eikä niin, että heti huomenna pitäisi luopua eläimestä. Yhdessä päivässä ei ihmeisiin pysty (etenkin kun on palkkatyötä ja muuta), mutta jos on esimerkiksi pari viikkoa aikaa, ehtii jo paljon enemmän rummutella asiasta. Tilapäiskotia odotellessa eläimen tiedot ja kuvan, omistajan yhteystiedoilla varustettuina, voi lähettää Yksityisiin kodinetsijöihin. Meiliosoite sille palstalle on yksityiset(at) pesu.org. Myös Pesun FB-sivuilla voi mahdollisuuksien mukaan ilmoitella kotia etsivistä. Jos etsii itse kotia eläimelleen, on hyvä muistaa pari nyrkkisääntöä. Kannattaa haastatella omistajaehdokkaat ja pyytää ainakin pieni luovutusmaksu. Käymällä paikanpäällä uudessa kodissa voi varmistaa, että eläin pääsee sellaiseen kotiin kuin on tarkoituskin. Luovutusta ei siis missään tapauksessa kannata sopia huoltoasemalle tai parkkipaikalle. Etenkin leikkaamattomien eläinten luovuttajat saavat olla varuillaan, sillä pentutehtailijoita on koko ajan liikkeellä. Lisää neuvoja kodinetsintään saa yhdistykseltä.

Yksi kani lähti jonosta pois kun omistaja ilmoitti jouluaaton aattona, että vei kaninsa juuri uuteen kotiin. Onnea hermeliinille uuteen kotiin!

Joulukuussa Pesulle tulleet kanit ovat vähän vanhempaa ikäpolvea. Köpi on heistä nuorin. Harvoin Pesulle poikasia tuleekaan oikeastaan eli ihan normaalia ikäluokkaa nämäkin ovat. Chotolla on mahdollisesti etuhampaissa ongelmaa ja Choton kastroimista mietitään. Siihen sanoo eläinlääkäri oman painavan sanansa kun ensi vuoden puolella Choto vastaanotolle viedään. Choto on syntynyt vuonna 2006, joten iän puolesta kastroimista pitää vähän miettiä. Ilman kastrointia Choto ei voi elää toisten kanien kanssa, mutta kastroinnin jälkeen sille voisi sopia kaveriksi tyttökani. Hammasongelma puolestaan voi olla katkenneesta etuhampaasta johtuvaa vikaa tai sitten purentaviasta johtuvaa. Sitäkin seuraillaan, millaiseksi hampaat kasvavat ja mitä eläinlääkäri sanoo niistä. Jos ongelma on purennassa, Choton hampaita pitää aina välillä lyhentää eli ei mitään sen kummempaa. 

Köpi tuli Pesulle leikkaamattomana ja hermeliiniherraa odottaa nyt kastrointi. Toimenpiteen jälkeen Köpikin voisi saada oman kanikaverin, jota se laumaeläimenä varmasti kaipaa. Tilapäiskodista tuli ensimmäisenä päivänä viestiä, että Köpiä on oikein mukava käsitellä ja hyväluontoinen tuntuu olevan. Nyt vain sitä omaa, loppuelämän kotia hänelle!

Tänään vastaanotin kaksi kania yhtäaikaa, sillä kyseessä on kanipariskunta, joille etsitään yhteistä kotia. Sohvi ja Muhvi tuntuivat olevan oikein symppis parivaljakko ja toivottavasti heillekin yhteinen koti löytyy pian! Ovat kääpiörotuisia, Sohvi leijonanharjas ja Muhvi kääpiöluppa. Muhvin on entinen omistaja leikannut muutama vuosi sitten. Joku saa heistä varmasti kaksi ihanaa perheenjäsentä :)

Joulun alla oli surullinen tapaus, nimittäin Onni-kani nukkui pois. Hänet vei vehreämmille niityille vakava tukos mahalaukussa. Hoitoa annettiin jo tilapäiskodissa ja vietiin aamusta eläinlääkärille, mutta hoito ei valitettavasti tehonnut. Hyvää matkaa Onnille.

Onneksi tähän kuukauteen on mahtunut myös iloisia tapahtumia, sillä Taavi-kani sai kodin. Taavi pääsi kaveriksi innokkaalle leikatulle uroskanille. Ovat kuin paita ja peppu uudessa kodissa :) Heistä vähän kuulumisia myöhemmin, kuvien kera tietysti :)

Jouluruuhkasta on selvitty ja ehkä vuosi 2011 olisi eläinrintamalla jotakuinkin paketissa. Tänään vastaanotetut kanit olivat 16. ja 17. eläin muu eläin -puolella. Vielä kun löytyisi kodit jokaiselle, niin voi olla enemmän kuin tyytyväinen. Pumpulia (nuorempaa ikäpolvea edustava karvapallo) kyseltiin viimeksi tänään, joten sekin näyttää hyvältä.

Hyvää uutta vuotta 2012 kaikille! Muistakaa jättää eläimet kotiin, jos menette raketteja ampumaan.